Hírek

A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program egy új kezdeményezés Magyarországon, amely lehetőséget ad fogyatékos emberek és munkáltatók kötetlen találkozására egy nyílt nap keretében. A program célja nem a munkaközvetítés, hanem lehetőség nyújtása személyes találkozásra, egymás megismerésére, mert a tapasztalatok szerint a fogyatékosságot övező félelmek és bizonytalanságok legsikeresebben személyes találkozással változtathatók meg. E speciális napon a programra jelentkező fogyatékos emberek eltölthetnek egy napot egy számukra érdekes munkahelyen, munkakörben, egy napra kipróbálhatják álmaik munkáját. A programba bekapcsolódó munkáltatónál egy házigazda fogadja a fogyatékos résztvevőt, az ő munkanapját követheti nyomon a jelentkező. A Neked MUNKA, nekem ÁLOM! napon tapasztalt mentorok kísérik a résztvevőket. A program minden résztvevője előzetes felkészítést kap a találkozásra. A programra jelentkező fogyatékos emberek mellé keres a Salva Vita Alapítvány önkéntes mentorokat, akik vállalják:

  • a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! napon való aktív jelenlétet 2017. május 30-án mentori szerepben,
  • a fogyatékos résztvevő munkahelyre kísérését, majd haza kísérését (a fenti időpontban),
  • a Neked MUNKA, nekem ÁLOM! program sajtótájékoztatóján való megjelenést (a fenti időpontban),
  • a programra felkészítésen való részvételt és
  • a programmal járó médianyilvánosságot.

Az Önkéntes Központ Alapítvány „Idősek barátai” program koordinátor  munkakörbe munkatársat keres 2017. májusi (legkésőbb június eleji) munkakezdéssel.

Ha szeretnél egy újszerű időseket támogató önkéntes program kialakításban részt venni, akkor várjuk jelentkezésed az onkenteskozpont@onkentes.hu e-mail címre 2017. május 8-ig.

Jelentkezés módja: magyar és angol nyelvű önéletrajz és motivációs levél elküldésével, bruttó fizetési igény megjelölésével.

További információ: Nagy Brigitta 06-1-225-0710 vagy 06-20-3579-700

Önkéntességről szóló új európai uniós projekt indul fiataloknak, tudatta az EMMI államtitkára, Novák Katalin. A program a 18-21 év közötti korosztály számára tenné lehetővé, hogy szociális, egészségügyi, honvédelmi és katasztrófavédelmi közfeladatokat ellátó állami, egyházi és civil szervezetek munkájába kapcsolódjanak be.

ADÁSNAP 2017- CSATLAKOZZON ÖN IS VÁLLALATÁVAL!

2017. MÁJUS 26.(ESŐNAP JÚNIUS 9.)

 

 

„A Business in the Community (BITC) brit üzleti szervezet által meghirdetett Give&Gain Day az Egyesült Királyságban a munkahelyi önkéntesség napja. Minden évben 2008 óta egyedülálló lehetőséget biztosít a vállalatoknak, hogy a közösségek érdekében tevékenykedjenek. 2011-ben a BITC globális szintre terjesztetteki a programot, melyhez elsők között csatlakozott a Hungarian Business Leaders Forum és az Önkéntes Központ Alapítvány

 

 

Tavalyi évben az Adásnap2016-hoz csatlakozó vállalatok közül Antenna Hungária Zrt, Coca-ColaHBC Magyarország Kft., E.ON Hungária Zrt.,Intervet Kft., MSD Pharma Hungary Kft., Prologis HungaryManagement Kft., Raiffeisen Bank Zrt., KPMG Magyarország, Vodafone Magyarország Zrt., Vodafone Szolgáltató Központ Budapest Zrt. bízta ránk önkéntes programjának megszervezetését.

 

 

Vállalati partnereink igényeire reflektálva az Önkéntes Központ Alapítvány 2017-ben is meghirdeti vállalati önkéntes napját, ahol több vállalat munkatársai közösen végeznek önkéntes tevékenységet egy helyszínen a nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva.

 

 

TERVEZETT HELYSZÍN- KŐRÖSI CSOMA SÁNDOR ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

Az iskola a 80-as évek elején az akkor odaépült lakóteleppel együtt készült el. 1992-ig csak általánosiskolaként működött. Akkor alapították meg agimnáziumi tagozatot is. A két épület együttesből álló iskola régi épülete még a 19. sz végén az akkori Rákoskeresztúr önálló település iskolájának épült és működött. A falusias környezet lebontása és a lakótelep megépítése során a régi iskola megmaradt, és melléépült a mostani főépület, melyet az elmúlt időkben EU-sforrásokból kívülről szigeteltek, de a belső területek és az épületekhez tartozó udvarok továbbra is felújításra szorulnak.

Az Egyesült Államokból indult e-Nable egy gyors ütemben fejlődő-terjedő globális hálózat, amit lelkes önkéntesek működtetnek 2013 nyarától. A szervezet tagjai 3D nyomtatással készítenek kezet és kart végtaghiányos gyerekeknek. Az e-NABLE Magyarország ennek az időközben nemzetközivé vált mozgalomnak a hazai képviselete. Az e-NABLE filozófiája az, hogy mindenki a saját lehetőségein belül segítse az érintetteket, ami annyit jelent, hogy van, aki felajánl egy 3D-nyomtatót, van, aki az alapanyag beszerzésében segít, van, aki a modellek legyártásával foglalkozik. Egy-egy kezet most körülbelül 1500 forintból tudnak kihozni az önkéntesek, persze a munkaórákat nem számolva, de azt senki sem úgy számolja, mivel a projekt a gyerekeknek segít.

A Norvég Alap támogatásával megvalósuló „Egészséges és Aktív Időskor” (HU11-0002-A-2013 azonosítószámú) című projekt keretében tartott 2 napos felkészítő és disszeminációs rendezvény második napján, 2017. március 21-én került megrendezésre az ÖKA szervezésében, Budapesten, a Corvin Művelődési házban az Önkéntesség 2.0 – Új energiák az önkéntes menedzsmentben című műhelykonferencia mintegy 50 résztvevővel.

Az esemény keretében előadásokra, panelbeszélgetésekre, valamint öt különböző téma mentén kialakított szekcióra került sor, mely utóbbiak csoportos szakmai beszélgetésekre adtak lehetőséget. A sikeres rendezvényről készült egy emlékeztető anyag, melyet ezúton kívánunk szélesebb körben megosztani. Köszönjük önkénteseink közreműködését ennek összeállításában! Reméljük sok új és hasznos infomációval tudunk szolgálni a sikeresebb önkéntes programok érdekében.

 

A Norvég Alap által támogatott  „Egészséges és aktív időskor” projekt keretében 2017. március 7-10 között a magyar delegáció (3 önkormányzat Budapest XI. kerület Újbuda, Hódmezővásárhely, Debrecen valamint az ÖKA részéről 2  munkatárs és 2 önkéntes) felejthetetlen négy napot töltött Norvégiában.  A projekt norvégiai  működését az Ovre Eiker-i járás  önkormányzata által szervezett konferencián és a helyszíni látogatásokon  keresztül lehetett megismerni.

 

Alább az ÖKA önkéntese Czeitler Anna úti beszámolója olvasható a norvég önkéntességgel kapcsolatos tapasztalatokról és benyomásokról. 

Az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA)április 10-11.,19-re hirdetett 2+1 napos  Önkéntes menedzsment haladóknak (nyilvántartásba vételi szám: E-001027/2015/D002) című képzési programja későbbi időpontban lesz újra  meghirdetve.  A képzési program a 2013. évi LXXVII. törvény a felnőttképzésről alapján megfelel a részben vagy egészben központi költségvetés vagy európai uniós forrás terhére megvalósuló támogatott képzés előírásainak is.

 

Előzetes érdeklődés: kepzes@onkentes.hu 

Az önkéntesség andragógiai folyamatainak vizsgálataival foglalkozik PhD. kutatásában Dánielné Babos Zsuzsánna.

 

A felmérés két kérdőívből áll: 
1. Az önkéntesség andragógiai folyamatainak vizsgálata az önkéntes- koordinátorok tapasztalata alapján:

2. Az önkéntesség andragógiai folyamatainak vizsgálata az önkéntesek tapasztalatai alapján:

Kérdőív kitöltése szervezetben/intézményben dolgozó önkénteseknek itt!

 

A helyi közösségek fejlesztésére 14 milliárd forintot kap 569 civil és egyházi szervezet  – jelentette be Novák Katalin, család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.  Az uniós forrású EFOP-program célja az önkéntes tevékenység népszerűsítése, a generációk közötti együttműködés erősítése és az ifjúsági közösségek támogatása az elkövetkező 3–4 évben. A tavaly szeptemberi kiírásra csaknem ezer pályázó jelentkezett. A nyertes szervezetek 18–25 millió forintot kapnak a helyi programjaikra; vállalásuk szerint több tízezer helyi rendezvényt tartanak majd, és több millió embert érnek el.

ÖKA külső menü