Az Önkéntes Központ Alapítvány által alapított Önkéntességért Díjakat már 7. alkalommal adták át ma este. Az eseményre a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban került sor. Az est során kiosztásra kerültek az idei Önkéntességért Díjak. A különböző kategóriákban az ország legkiemelkedőbb önkéntes programjait és önkénteseit díjazták.

 

Az Önkéntes Központ Alapítvány az elmúlt évek hagyományaihoz híven az idén is meghirdette az Önkéntességért Díj 2015. pályázatot. A díj program megvalósításában az idén a Henkel Magyarország mint az Év Közösségi Kezdeményezése díj támogatója, valamint a Tesco Globál Áruházak Zrt, az E-ON Hungária Zrt. az Allianz Hungária Zrt. valamint a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. volt segítségünkre, továbbá a Young and Rubicam reklámügynökség (Facebook applikáció) és a Bortársaság (díjátadó rendezvény) támogatta programunkat.

 

A nyerteseket két 5 fős szakmai zsűri választotta ki, amelynek tagjai:

 

Szakmai zsűri a Civil szervezeteknek, intézményeknek és magánszemélyeknek kiírt pályázatok elbírálására:

  • Csordás Izabella, a Szépművészeti Múzeum önkéntes programjának alapítója
  • dr. Garas Ildikó, az Önkéntes Központ Alapítvány kuratóriumának elnöke
  • Koronczay Lilla, a Nők Lapja újságírója
  • Scholtzné Hibay Alíz, a Magyar Hospice Alapítvány önkéntese
  • Tóbiás László, a Széchenyi István Egyetem docense

 

Szakmai zsűri a Vállalatok számára kiírt pályázatok elbírálására:

  • dr. Janka Mária, az E-ON Hungária személyzeti és szervezeti igazgatója
  • Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley Magyarország ügyvezető igazgatója
  • Hegedűs László, a Met-Life Biztosító HR igazgatója
  • Nyilas Orsolya, a Samsung vállalati kommunikációs vezetője
  • Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató helyettese

 

A 2015. év díjazottjai kategóriánként:

 

Az Év Önkéntese 2015

 

Dr. Aida El-Seaghi aki 80 napon át –több mint 400 órában-minden szabadidejét és szabadságát feláldozva segítette a Magyarországra, s azon belül a debreceni Vasútállomásra érkező valamint a helyi Menekült táborban tartózkodó menekülteket. Tette ezt olyan csendben, hogyha nem tisztelnék őt nagyon sokan akkor, azt kellene mondani, hogy észrevétlenül.

 

 

 

 

A díjazottról készült kisfilm itt érhető el: https://goo.gl/i6sVAX 

 

 

Az Év Önkéntes Programja 2015  

 

Bike Maffia Egyesület: Hosszú távú céljuk: a társadalmi egyenlőtlenségekkel szembeni fellépés, szemléletformálás, mindezt az egyre népszerűbb sporttal, a városi kerékpározással összekötve, békés akciókkal megvalósítva.

 

 

 

 

 

 

A díjazottról készült kisfilm itt érhető el: https://goo.gl/Ct1gjK

 

 

Az Év Vállalati Önkéntes Programja 2015

 

A Vodafone Magyarország 2010 őszén kidolgozott egy olyan komplex programot, mely a mai napig folyamatosan fejlődik a vállalati, munkavállalói és kedvezményezetti igényekre építve. A Vodafone Önkéntes Közösség a vállalat társadalmi felelősség programjai között jelentős szerepet tölt be, szolgálva ezzel is a Vodafone Magyarország Alapítvány alapító okiratában megfogalmazott céljait. A vállalat dolgozói negyedévente egy munkanapot pályázhatnak meg önkéntes munkavégzésre és a program megvalósításához pénzbeli támogatás is igényelhető.

 

A díjazottról készült kisfilm itt érhető el: https://goo.gl/MQ2P99 

 

 

Az Év Pro Bono kezdeményezése 2015

 

LogMeIn Kft.: Céljuk elsősorban megtalálni és fejleszteni a jövő tehetségeit. A CoderDojo egy nemzetközi kezdeményezés, amit Magyarországon a LogMeIn kollégái honosítottak meg. Programjukkal arra törekszenek, hogy a számítástechnikára fogékony gyerekeket minél hamarabb bevezessék a fejlesztés kreatív világába. A program tananyagát és az órákat is önkéntes fejlesztő kollégák adják. A munka utáni foglalkozásokon a fejlesztés alapjaiba tekinthetnek bele az érdeklődő gyerekek.

 

 

A díjazottról készült kisfilm itt érhető el: https://goo.gl/BJ3qQ2

 

 

Esélyteremtési különdíj 2015

 

Jaksity György az ismert üzletember fontosnak tartja a fogyatékosok foglalkozását elősegítő civil szervezetek támogatását és a mai kortárs művészet, ezen belül a képzőművészet, színház támogatását. Olyan modern támogatási struktúrát hozott létre, melyben az általa fontosnak tartott kortársművészek, színházak, autizmussal élő fiatal felnőttek és üzletemberek megmutathatják a tehetségüket. Elkötelezettsége példaértékű az autizmussal élők helyzetének javítása érdekében, kiépített adományozási rendszert, értékteremtő alkotásokat és művészeti terápiákat, foglalkozásokat biztosít. 

 

A díjazottról készült kisfilm itt érhető el: https://goo.gl/VjWXRw

 

 

Az Év Közösségi Kezdeményezése 2015 (közönségdíj)

 

A Szent Demjan Tábor hármas céllal jött létre, egyrészt a sérült gyermekek szüleiről szeretnék levenni egy hétig a terhet, másrészt egy hét feledhetetlen vakációt ajándékozni a gyermeknek, harmadrészt pedig felhívni a társadalom figyelmét a sérültekkel való szolidaritásra. A tábor kezdetektől fogva ingyenes mind a segítők mind a résztvevők számára a költségeket felajánlásokból és pályázatokból finanszírozzuk. Az idei táborunkban 120 fogyatékkal élő gyermeket táboroztattunk 130 önkéntes fiatal bevonásával.

 

 

A díjazottról készült kisfilm itt érhető el: https://goo.gl/ZVyXyG

 

E kategória olyan civil szervezetek vagy közösségek számára került kiírásra melyek saját helyi közösségükért végeznek valamilyen kiemelkedő tevékenységet önkéntesként. Ezt a díjat közönségdíj formájában adtuk ki, melyre online formában a Facebookon létrehozott oldalon keresztül vártuk a szavazatokat.

Az előzsűrizés során kiválasztott 7 közösségi kezdeményezés pályázat felkerült az Önkéntes Központ Alapítvány Facebook oldalára, ahol bárki leadhatta szavazatát. A legtöbb szavazatot a Szent Damján Tábor kapta, így elnyerte Az Év Közösségi Kezdeményezése 2015. díjat, melyhez egyszeri vissza nem térítendő pénzjutalom is jár Henkel Magyarország felajánlásának köszönhetően. A pénzdíj összege 150.000 Ft.