BEESE - ERASMUS + projektindító találkozó, Madrid

2018. október elején Madridban került megrendezésre a "Boosting Employability and Empowering Social Engagement through Pro Bono" (BEESE) című ERASMUS + projekt (szerződésszám: 2018-1-HU1-KA203-047732) projektindító találkozója, melyre 5 különböző országból (Bulgária, Franciaország, Magyarország, Portugália és Spanyolország) érkeztek pro bono közvetítő szervezetek, egyetemek és hallgatói tanácsadói egyesületek képviselői. A felsőoktatási Erasmus + Startégiai partnerségek kiíráson elnyert támogatásnak köszönhetően, az önkéntesség (különösen a diákok önkéntes programjainak) tervezése és működtetése kapcsán komoly tapasztalatokkal rendelkező partnerek fogtak össze a BEESE projekt megvalósítása érdekében.

 

 

A BEESE projekt elindításának számos megfontolás az alapja. Az európai szociális szükségletek egyre összetettebbek, ezért a társadalmi változásokkal foglalkozó szervezetek gyakran igényelnek szakmai támogatást küldetésük megvalósításához. A fiatalok növekvő munkanélkülisége egyre aggasztóbb kérdés Európában; ugyanakkor a fiatal generációk szívesen járulnak hozzá pozitív társadalmi ügyek előmozdításához, illetve igénylik ezen lehetőségeket akár szakmai karrierjük fejlődése részeként.

 

 

A BEESE projekt létrehozói úgy vélik, hogy a pro bono szolgáltatás és a tudás alapú önkéntesség egyedülálló eszköz az állampolgárok számára a közösségekhez való kapcsolódáshoz. Ezért a projekt során a partnerek konkrét eszközöket és gyakorlati módszertant dolgoznak ki az egyetemek számára, hogy képesek legyenek magas színvonalú szaktudáson alapuló pro bono programokat kínálni hallgatóiknak. A pro bono projektek minden érintett számára hasznosak, ezért a partnerségekben az egyetemi tanárok, a kutatók, a vállalatok és a nonprofit kedvezményezettek egyaránt részt vesznek, de a hangsúly a diákok részvételén lesz.

 

 

A partnerek biztosítani kívánják, hogy a pro bono projektben való részvétel olyan gyakorlati tapasztalatokkal járjon, melyeket a diákok szakmai pályafutásuk során felhasználhatnak, és hozzájárulhat ahhoz, hogy megtalálják a képességük szerinti ideális munkahelyet, fejlesszék vezetői képességeiket, valamint kialakíthassák az igényeiknek megfelelő felelősségvállalási tevékenységüket. A projekt eredményeképpen a diákok széles köre alaposan kidolgozott projekteken keresztül tud majd hozzájárulni a társadalmi ügyek fejlődéséhez, a különböző európai országok egyetemei új partnerségi kapcsolatokat építhetnek ki vállalatokkal és civil szervezetekkel. A projekt átfogó célja, hogy az egyetemek körében a társadalmi változások támogatásának és a diákok szakmai fejlődésének újfajta elkötelezettségei jöjjenek létre szerte Európában.

Projekt honlap: http://beeseprobono.eu/ 

 

 

A “Boosting Employability and Empowering Social Engagement in High Education through Pro Bono” (BEESE) project megvalósítója az Önkéntes Központ Alapítvány (www.onkentes.hu) együttműködésben a Work for Social (www.workforsocial.org), a Pro Bono Lab (www.probonolab.org), a Time Heroes Foundation (www.timeheroes.org), az UNIVERSIDADE DO PORTO (www.up.pt), az UNIVERSIDAD AUTONOMA DE MADRID (www.uam.es), az UNIVERSITY OF NATIONAL AND WORLD ECONOMY (www.unwe.bg), az OBUDAI EGYETEM (www.uni-obuda.hu) és a Junior Consulting Sciences Po (www.junior-consulting.com) szervezetekkel. Futamideje 2018. szeptember 1-től 2021. július 31-ig tart. A programot az Európai Unió Erasmus + programja támogatja. A szerződés száma: 2018-1-HU01-KA203-047732