A COVID-19 más néven korona vírus járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetre reagálva, a hivatalos állásponttal összhangban az Önkéntes Központ Alapítvány (ÖKA) azt javasolja, hogy aki teheti maradjon otthon, illetve tartsa be a hivatalosan kihirdetett, egészségügyi, higiéniai és távolságtartási előírásokat, melyekről az alábbi hivatalos linken tájékozódhat: https://koronavirus.gov.hu/megelozes

 

 

A koronavírus számos új kihívást jelent és már most látszik, hogy önkéntesek szerepvállalására is szükség lesz bizonyos területeken. Kérjük azokat, akik személyesen csatlakoznak valamilyen segítő akcióhoz, hogy

  • jól gondolják át, alkalmasak és felkészültek-e minden tekintetben az adott feladatra,
  • kellőképpen egészségesek-e a feladatok ellátásához,
  • biztosítottak-e a megfelelő védő- és fertőtlenítő eszközök,
  • a lehető legnagyobb körültekintéssel járjanak el,
  • a higiéniai előírásokat maximálisan tartsák be!

 

Kérjük, hogy ne vegyen részt személyes önkéntes programban olyan személy, akire az alábbi állítások igazak:

  • köhög, lázas, vagy légzőszervi problémája van,
  • amennyiben szív-, cukor-, vagy légzőszervi, vagy egyéb krónikus betegsége van,
  • 65 év feletti,
  • amennyiben Ön vagy lakóközösségéből bárki koronavírus fertőzéssel sújtott országban járt az utóbbi két hétben,
  • amennyiben Önt vagy lakóközösségéből bárkit koronavírussal diagnosztizáltak.

 

Az önkéntes programok szervezőinek felelősségét külön szeretnénk hangsúlyozni a tekintetben, hogy mind az önkéntesek, mind a támogatott személyek biztonsága garantálható legyen. A feladatok ellátásának, feltételeinek megfelelő biztosítása mindig - egy ilyen speciális és kockázatokkal teli helyzetben pedig különösen - a szervezők felelőssége. A szervezőknek morális, operatív és nem utolsó sorban jogi kötelezettségei is vannak.  Azt javasoljuk, hogy csak akkor indítsanak el jelen helyzetben fizikai közreműködéssel járó önkéntes programot, amennyiben

  • minden szükséges előkészületet megtettek és tájékozódtak a vonatkozó rendeletekről,
  • készítettek kockázatelemzést, illetve igényfelmérést,
  • rendelkeznek végleges megvalósítási tervvel,
  • van megfelelően felkészült önkéntes koordinátoruk,
  • a technikai és higiéniai feltételek adottak és biztosak abban, hogy az érintettek biztonsága garantálható,
  • ismerik az önkéntesek szervezésére vonatkozó törvényi előírásokat.
  • tudják biztosítani az önkéntesek tevékenységéhez szükséges felkészítést vagy képzést.

 

Kérjük, hogy minden esetben biztosítsák az alábbi feltételeket az önkéntesek számára:

  • megfelelő mennyiségű és minőségű védőfelszerelés (pl. maszk és gumikesztyű)
  • kézmosási és kézfertőtlenítési lehetőség a program előtt és alatt,
  • a megelőzési szabályok megfelelő formában kihelyezésre kerültek a program helyszínen (szórólap, plakát)
  • a mosdók és közösen használt helyiségek előírásoknak megfelelő fertőtlenítése megtörtént,
  • kizárható a zárt, sok ember által látogatott helyeken való gyülekezés, tevékenykedés,
  • minimalizálható a tömegközlekedési eszközök használata.

 

Amennyiben a felkészüléshez segítséget igényelnek, az onkentes@onkentes.hu e-mail címen tudnak érdeklődni. A lehetőségek és kapacitások függvényében szívesen közreműködünk a program kialakításában.

 

A meglátásaink szerint, jelen helyzetben csak a válságkezeléshez feltétlenül szükséges programokat szabad személyes bekapcsolódás mellett szervezni. Ezekben is a közvetlen személyes találkozásokat a minimumra kell csökkenteni.  Segélycsomagok, gyógyszerek eljuttatása kapcsán a két fél lehetőség szerint ne találkozzon, ne kerüljön közvetlen kontaktusba egymással.

 

Mindezen körülmények ellenére mindenkit arra biztatnánk, hogy ahol és amivel tud próbáljon segíteni, különösen az idős egyedül élő emberekre gondolva. A segítségnyújtási lehetőségek nem szűntek meg, csak annak formái most átalakulnak. Nagyon sokat jelenthet egy telefonos beszélgetés, esetleg egy bevásárlási gesztus azok felé, akik erre rászorulnak. Ezekhez nem is feltétlenül kell szervezet, egyszerűen gondoljon mindenki a közvetlen környezetében élőkre. Civil szervezetek és önkormányzatok is tesznek felajánlásokat és toboroznak önkénteseket, ezekről az adott szervezetek honlapján vagy közösségi média felületein lehet tájékozódni.

 

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy anyagi, tárgyi vagy kapcsolattartási eszközökkel minél több ember kifejezze szolidaritását, melyet biztonsággal a hazai civil szervezeteken keresztül tehet meg.  Arról nem is beszélve, hogy a felszabaduló időket érdemes új módokon hasznosítani. Az önkéntességnek eddig is léteztek virtuális formái, melynek lehetőségeit érdemes felfedezni és kipróbálni. 

 

A vállalatok felelősségvállalását külön szeretnénk kihangsúlyozni. Az elmúlt években szerencsére egyre több cégnél szerveződött vállalati önkéntes program, melynek hagyományos fizikai jelenléten alapuló változatai jelen helyzetben nem valósíthatóak meg, de ez nem jelenti azt, hogy az önkéntes aktivitásoknak ne lehetne teret adni. Fontos, hogy még jobban előtérbe kerüljenek a tudáson és az online formában megvalósítható, szakértelmen alapuló pro bono tevékenységek. A pro bono tevékenységeknek számtalan változata létezik, az egyszerű rövid konzultációtól az összetett hosszú távú projektfejlesztésig. Minden felelős vállalatnak ajánljuk, hogy gondolja végig, miképp tud most az ilyen tevékenységeknek teret biztosítani. Az ÖKA e területen ajánlja minden érdeklődő számára az utóbbi években megszerzett tapasztalatait.

 

Fontos, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben minél többen meglássák a lehetőségeket a nehézségek és kihívások mellett. A tudásunk, figyelmünk, időnk megfelelő hasznosításával biztos, hogy könnyebb lesz átvészelni ezt a nem mindennapi időszakot, amely kapcsán az egymás felé fordulás és az egymásra figyelés is egészen új értelmet nyerhet.

Csatolt állományok: 
application/pdf ikonKoronavirus_tajekoztato_OKA.pdf